Основи технології віскі - Опис основних технологічних прийомів виробництва
Віскі - це витриманий у спеціально підготовленій дубовій тарі зерновий дистилят, підданий певній технологічній обробці.
Різноманітність прийомів виробництва породило велику кількість марок віскі, що мають своїх споживачів. Загалом можна сказати, що віскі - гармонійний сплав багатовікового досвіду винокурів, напрацьованого методом спроб та помилок, сучасних технологій та вдалої маркетингової політики останніх десятиліть.
Слово «віскі» походить від кельтського uisge beatha, що означає «вода життя». Це словосполучення переробили на uisce beatha, і поступово залишилася лише перша частина назви - uisci, яка згодом трансформувалася на слово whisky.
Сьогодні віскі виробляють у багатьох країнах: Великобританії, Ірландії, США, Канаді, Японії, Іспанії, Франції, Туреччини, Болгарії, Таїланді, Чехії, Австралії, Бразилії, Єгипті, Індії, ПАР та ін. Якщо говорити про обсяги виробництва, то на першому На місці стабільно стоїть Шотландія - майже половина всього обсягу (47%), далі йде США - приблизно 20%, Канада - 17%, Японія та Ірландія - приблизно по 14%.
В інших країнах виробництво віскі не має такого масового характеру і споживається майже виключно всередині країни. Виробники зазвичай копіюють шотландську технологію, іноді відрізняється тільки сировину, що використовується, наприклад, у Франції є віскі з гречки, в Австрії з жита і вівса, в Німеччині з кукурудзи.
Протягом багатьох років Шотландія та Ірландія заперечують право називатися батьківщиною віскі. Незважаючи на відсутність письмових ідей, ірландці стверджують, що творцями віскі є їх вітчизняні - ченці - учні Святого Патрика, засновника Ірландії. Вони проповідували Сході західний напрямок християнства. Там нібито ченці вивчили процес дистиляції ефірних олій і, повернувшись до Ірландії, створили віскі...